Modri Dino

Modri Dino je tu, da stoji ob strani vašemu šolarju. Skozi privlačne poučno-zabavne vsebine namreč ozavešča o pravilnem ravnanju z odpadnimi materiali. Na uho rad prišepne tako staršem, ki želijo svojim otrokom približati skrb za naravo, kot učiteljem, ki želijo motivirati učence in jih spodbuditi k medsebojnemu sodelovanju.

PREGLEJTE ZBIRALNE AKCIJE

KRATKOČASITE SE Z DINOM

Kako krožijo odpadni materiali?

Modri Dino je z didaktičnimi tablami, ki prikazujejo kroženje različnih odpadnih materialov, opremil že več kot 70 osnovnih šol in drugih vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Dinove zbiralne akcije

Preverite, kaj so o preteklih zbiralnih akcijah povedali sodelujoči, in se nam pridružite na naslednji.

OŠ Grm

Na Osnovni šoli Grm imamo dolgo tradicijo zbiranja starega papirja. Zberemo od 10 do 50 ton letno. Izkupiček uporabimo za pomoč socialno šibkejšim, nakup šolske opreme in nagrade za učence. Z Dinosom sodelujemo zadnjih deset let. Skupaj smo uspešno vzpostavili koncept zbiralne akcije. Papir zbiramo vsako sredo v aprilu in vsak petek v oktobru, torej v osmih terminih. V vsakem terminu papir zbirata dva razreda, s čimer se izognemo gneči. Učenci papir celo leto hranijo doma, na dan akcije pa ga pripeljejo na parkirišče, kjer že ob šestih zjutraj čakata dva Dinosova zabojnika. Ko starši otroka pripeljejo v šolo, jim Dinosovi delavci pomagajo zložiti papir iz avtomobila, nato pa nadaljujejo pot v službo. Tako starši ne izgubljajo dragocenega časa, učenci pa ne izostajajo od pouka. Še isti dan nam prijazna Mateja sporoči, koliko papirja smo zbrali. Verjamem, da bo uspešno tudi nadaljnje sodelovanje.

Tihomir Troha

vodja akcije, OŠ Grm

PREBERITE VEČ

OŠ Lesce

Pri Osnovni šoli Lesce se zavedamo pomembnosti reciklaže in v tem duhu želimo vzgajati otroke. Veseli smo, da imamo na drugi strani Dinos, s katerim brez težav izvajamo akcije zbiranja odpadnega papirja. Korektno sodelujemo že vrsto let in skupaj vedno najdemo najboljšo rešitev – organizacijsko, logistično in izvedbeno.

Emilija Kavčič

ravnateljica, OŠ Lesce

PREBERITE VEČ

Ali ste vedeli?

Nadgradite svoje znanje o ravnanju z odpadnimi materiali.

Koliko časa razpada plastenka?

Plastenka v naravi razpada 450 let, v morju pa še dlje.

Za ljubitelje zgodovine …

Reciklažo so poznali že Rimljani, saj so bakrene novce pretopili v kipce, ki so bili vredni več kot kovanci.

Kako hitro lahko recikliramo pločevinko?

Reciklirana pločevinka se na prodajno polico vrne v šestdesetih dneh.

Koliko dreves ohranimo s predelavo 1 tone papirja?

S predelavo ene tone starega papirja ohranimo 16 odraslih dreves.

Zakaj izbrati knjigo iz recikliranega papirja?

Knjiga iz recikliranega papirja v procesu nastajanja porabi polovico manj energije kot knjiga iz novega papirja.

Kratkočasite se z Dinom

Modri Dino zna popestriti učenje, tudi kadar ni šole. Za vas je pripravil vrsto iger in drugih vsebin, s katerimi lahko svojega šolarja poučite o ekološkem ravnanju z odpadki.

Spomin

Natisnite dvakrat, da dobite 20 parov enakih sličic. Sličice previdno izrežite po črtkani črti, nato pa jih premešajte in obrnjene navzdol razporedite po površini.

PRENESITE

Tri v vrsto

Natisnite igralno polje, kot figurice pa uporabite pokrovčke recikliranih plastenk. Potrebovali boste dva seta: enega s štirimi in enega s petimi pokrovčki.

PRENESITE

Pobarvanka

Barvica, flomaster, voščenka ali čopič? Pobarvajte Modrega Dina in njegovo postajo za zbiranje odpadnega papirja kot vam narekuje umetniški navdih.

PRENESITE

Pisemska ovojnica

Sledite petim enostavnim korakom in izdelajte simpatično pisemsko ovojnico. Vanjo lahko spravite sličice za spomin ali druge drobnarije.

PRENESITE

Zbiranje Pokrovčkov

Da bo zbiranje pokrovčkov preglednejše, smo za vas pripravili poseben plakat. Natisnite ga in ga prilepite na vidno mesto, da vam bo služil kot opomnik.

PRENESITE

Z Modrim Dinom zbiramo star papir

Vsak kilogram šteje. Skupaj z Modrim Dinom sodelujmo v akciji zbiranja starega papirja in mu dajmo novo življenje.

PRENESITE